• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
19. september 2019 - Audi

Nyt topmodel i Q-familien

Audi SQ8 TDI er den sportslige model i Audis Q-familie.

SQ8 TDI quattro introduceres i Danmark i løbet af efteråret. Der er endnu ikke dansk pris, ligesom udbuddet af udstyr heller ikke er fastlagt. SQ8 TDI quattro introduceres i Danmark i løbet af efteråret. Der er endnu ikke dansk pris, ligesom udbuddet af udstyr heller ikke er fastlagt.

Audi

Audi SQ8 TDI er den sportslige topmodel i Audis Q-familie. Den ottecylindrede dieselmotor med biturbolader med elektrisk kompressor giver den store SUV-coupé overlegne præstationer og samtidig høj effektivitet. Audi SQ8 TDI introduceres i Danmark i løbet af efteråret 2019.

4.0 TDI med elektrisk drevet kompressor
Biturbo-V8’eren i Audi SQ8 TDI er den stærkeste dieselmotor på det europæiske marked, idet den kombinerer stor muskelkraft med god økonomi og integrerer en hel pakke af hightech--løsninger. 4-liters TDI-motoren yder 435 hk og leverer et drejningsmoment på 900 Nm mellem 1.250 og 3.250 omdr./min. SQ8 TDI når derfor de 100 km/t på 4,8 sek., og på den måde accelererer den store SUV-coupé ligesom en sportsvogn. Tophastigheden er elektronisk begrænset til 250 km/t, og kraftoverføringen sker via en 8-trins tiptronic og det permanente firehjulstræk quattro.

En elektrisk drevet kompressor supplerer de to turboladere ved igangsætning og acceleration med lavt omdrejningstal, så V8 TDI altid kan generere sine kræfter spontant. Den elektrisk drevne kompressor får sin ydelse fra et 48-volts-ledningsnet, der danner fundamentet i mild hybrid-systemet (MHEV), hvis remstartergenerator kan rekuperere ved deceleration og lagre strøm i litium-ion-batteriet. Dertil reducerer MHEV-teknologien brændstof-forbruget med op til 0,5 l pr. 100 km ved reel kørsel.

Undervogn

Som standard er Audi SQ8 TDI udstyret med køredynamiksystemet Audi drive select og adaptive air suspension sport med reguleret støddæmpning. Dette gør det muligt at bruge bilen i forskelligt terræn, idet luftaffjedringen varierer karrosseriets højde med op til 90 mm. Som tilvalg giver tre avancerede teknologier mere køredynamik, bedre vejgreb og øget stabilitet. Sportsdifferentialet, der ved hurtig kørsel gennem sving fordeler trækkraften aktivt mellem baghjulene og dermed udvider quattro-firehjulstrækket med et automatisk spærrende midterdifferentiale. Som et alternativ til den standardmonterede styring og sportsdifferentialet, fås bilen også med firehjulsstyring, som øger bilens adræthed, idet baghjulene drejer i modsat retning af forhjulene ved lave hastigheder, mens stabiliteten øges ved, at de styrer i samme retning fra hastigheder over ca. 60 km/t.

Den tredje teknologi er den elektromekaniske aktive krængningsstabilisering, der ved hjælp af en kompakt elmotor på hver aksel mellem stabilisatorens to halvdele reducerer karrosseribevægelserne på ujævn vej, idet de ved ligeudkørsel i vid udstrækning arbejder uafhængigt af hinanden. Ved sportslig kørsel virker stabilisatorhalvdelene til gengæld som en enhed, i og med at de drejes mod hinanden, hvilket gør SQ8 TDI’ens køreegenskaber strammere og reducerer bilens sidehældning i kurver markant.

Design
De karakteristiske eksteriørelementer er fremhævet specifikt, hvor eksempelvis den ottekantede singleframe har dobbeltlameller og er omkranset af en stor ramme i matsølv. Bundskjoldet er i samme farvenuance og får den forreste og den bageste stødfanger til at fremstå mere voluminøse. De markante luftindtag, det S-specifikke udstødningssystem og quattro-kanterne over hjulkasserne fremhæver modellens styrke. Som standard har modellen 21” fælge, og horisontale linjer – blandt andet i form af lysbåndet på bilens bagende og en markant liste over den sorte diffuser – betoner SUV-coupéens bredde. Som standard oplyses vejbanen af LED-forlygter inklusive fjernlysassistent, mens HD-Matrix-LED-teknologien fås som ekstraudstyr.

Typisk for en S-model er kabinen holdt i mørke farvenuancer. De standardmonterede sports-sæder prydes af en S-indprægning og kontrastsyninger. Som ekstraudstyr kan man vælge S sportssæder plus med integreret hovedstøtte og høje sidestykker, der som tilvalg også fås med klima- og massagefunktion. Derudover understreges den sportslige karakter af bilens indtræk i Rotorgrå eller Arrasrød samt det mat, børstede aluminium dekorindlæg, der som alternativ kan fås i kulfiber eller egetræ.

Intelligent opkobling

Med det standardmonterede Audi virtual cockpit kan føreren vælge en performance-visning, hvor omdrejningstælleren er i centrum, og hvor ydelse og drejnings-moment vises i procent. Dertil fungerer to store berøringsskærme med mærkbar og akustisk feedback som de primære betjeningselementer, og som alternativ kan føreren anvende den naturlige stemmestyring, der forstår frit formulerede kommandoer og spørgsmål. Systemet gør brug af informationer, som er lagret onboard samt af viden fra skyen, og som noget nyt er Amazon-stemmetjenesten Alexa, der er komplet integreret i MMI-betjeningssystemet, kommet til.

Som standard sker dataoverførslen i SQ8 TDI via standarden LTE Advanced, der ud over et Wi Fi hotspot og tjenesterne fra Audi connect er en del af MMI Navigation plus. Rute-planlægningen indeholder mange nyttige funktioner – eksempelvis registrerer den førerens præferencer på baggrund af de kørte strækninger og kan derudfra komme med målrettede forslag. Dertil udgør Car-to-X-tjenester, som fx vejskilte- og fareinformationer, et supplement til navigationen, og gør brug af den kollektive intelligens fra Audis bilflåde. Det samme gør det nyeste assistentsystem med lyskrydsinformation, hvor bilen modtager data fra en central lyskrydscomputer, således at føreren kan vælge en hastighed, der passer til den næste grønne bølge. Når bilen holder for rødt lys, vil der i det virtuelle cockpit vises den resterende tid, indtil lyset skifter til grønt. Dermed bidrager systemet til en forudseende, effektiv kørestil og er med til at sikre et vedvarende flow i trafikken. Denne service vil løbende blive udbudt i udvalgte europæiske byer.

Audi SQ8 i Danmark

SQ8 TDI quattro introduceres i Danmark i løbet af efteråret. Der er endnu ikke dansk pris, ligesom udbuddet af udstyr heller ikke er fastlagt.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.