• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
2. juli 2020 - Michelin

Tjek dækkene før ferien

Sommer i Danmark - tjek lige dækkene en ekstra gang.

Michelin anbefaler på linje med bl.a. FDM og Dækbranchen Danmark, at bilejere tjekker dækmønsteret og dæktryk mindst en gang om måneden. Michelin anbefaler på linje med bl.a. FDM og Dækbranchen Danmark, at bilejere tjekker dækmønsteret og dæktryk mindst en gang om måneden.

Michelin

Sommer i Danmark 
Titusinder af familier omdirigerer i år bilferien sydpå til dansk camping- og sommerhusidyl. Det er dog fortsat vigtigt at give dækkene et ekstra tjek, selvom ferien foregår i Danmark, påpeger Michelin.

Lukkede grænser sender i år historisk mange familier på ferie i det danske sommerland. Godt for en presset turistindustri og sommerhusudlejere, som mærker en enorm efterspørgsel lige nu. Men selvom  bilferien ikke går sydover til sikker sol og varme, er det fortsat vigtigt at tjekke bilen og særligt dækkene inden turen til Vesterhavet og Bornholm, forklarer Claus Chouhan, salgsdirektør for Michelin i Danmark. 

- Selv om vi alle håber på et brag af en sommer i år, så ved vi også, at den danske sommer byder på lidt af hvert rent vejrmæssigt. Det gælder også regn og rusk. Så når du pakker bilen til bristepunktet og hele familien sætter afsted mod den danske feriedestination, så er det med forøget risiko for, at du kører ind i dårligt vejr og styrtregn. Det stiller ekstra krav til især dækkene, der skal være i god stand for at modstå akvaplaning, siger han.

Akvaplaning sker, når der er så meget vand på vejbanen, at dækkene mister kontakten med asfalten. Herved opstår en farlig situation, hvor bilisten reelt mister kontrollen med bilen. Ifølge Claus Chouhan er noget af det mest afgørende for at forebygge akvaplaning, at dækkene altid er i god stand.

- Korrekt dæktryk og mønsterdybden er afgørende for at modvirke akvaplaning. Desværre er bilens dæk notorisk lavinteresse for mange bilejere og vores bilistundersøgelser viser bl.a., at regelmæssig kontrol af dæktryk sker alt for sjældent. Så mange kører rundt med for lavt dæktryk, og det kan være decideret farligt. Derfor bruger vi enhver lejlighed til at gentage budskabet om, at du skal tjekke dæktryk langt oftere, end du tror. Ikke mindst i år er det et vigtigt budskab at få ud til bilejerne, inden ferien rammer, siger han.

Test viser, at et lufttryk på 30 pct. under det anbefalede markant forøger risikoen for akvaplaning. Samtidig øger det slid af dækkene ligesom bremselængden bliver længere på både tør og våd vej. Michelin anbefaler på linje med bl.a. FDM og Dækbranchen Danmark, at bilejere tjekker dækmønsteret og dæktryk mindst en gang om måneden. 

De gode dæk-råd til sommerferien
Kør på sommerdæk om sommeren - aldrig vinterdæk
Tjek dæktryk og tilpas det til en bil med fuld oppakning og maksimalt antal passagerer
Sørg for, at dækkene med mest mønster altid er monteret på baghjulene. Det forebygger udskridning
Tjek altid dækket for skader inden længere ture
Kontroller mønsterdybden og kør aldrig med dæk, der har 1,6 mm eller mindre
Kører du på kvalitetsdæk eller lavprisdæk? Lavprisdæk mister hurtigere deres gode egenskaber særligt på våd vej

Stor forskel på slidte dæk
Er dækkene slidt ned til lovgrænsen på 1,6 mm. mønsterdybde eller til den slidindikator, der er i mange nye dæk, skal de naturligvis udskiftes. Men modsat mange værksteder og dækproducenter anbefaler Michelin i dag, at bilister, der kører på kvalitetsdæk, kører dækkene ned til lovgrænsen på 1,6 mm. Det sparer nemlig resurser, penge på bilbudgettet og brændstof, da et slidt dæk både ruller lettere og bremser bedre på tør vej.

Der er dog betydelige forskelle på, hvor godt et kvalitetsdæk og et lavprisdæk præsterer på våd vej, når de bliver slidte. Nye test af forskellige dækfabrikater viser, at et slidt kvalitetsdæk faktisk kan opretholde gode egenskaber helt ned til 1,6 mm., mens et lavprisdæk til sammenligning bliver betydeligt dårligere i takt med det sildes. Derfor arbejder Michelin i dag for, at EU-dækmærket også kommer til at omfatte krav til, hvor godt et givent dæk præsterer på våd vej som slidt - og ikke bare som nyt, som det er i dag.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.