• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
15. september 2020 - Applus Bilsyn

Flest trafikuheld om efteråret

De fleste trafikuheld med biler indtræffer om efteråret.

Bilkørsel er ikke lige ud af landevejen i det våde, mørke efterår. Bilkørsel er ikke lige ud af landevejen i det våde, mørke efterår.

Applus Bilsyn

Data fra Danmarks Statistik viser, at de fleste trafikuheld med biler indtræffer om efteråret. Årsagerne er flere, forklarer Vejdirektoratet og Applus Bilsyn. Se hvad du skal være opmærksom på.
 
Risikoen for at blive påkørt af en bil er størst i efteråret. Det viser en sammentælling af trafikuheld, som Applus Bilsyn har foretaget. Tallene afspejler trafikuheld, hvor biler er involveret og dækker de seneste ti års trafikuheld opgjort af Danmarks Statistik.
 
Ifølge Danmarks Statistik var personkøretøjer i årene 2010 til 2019 impliceret i tilsammen 23.658 trafikuheld. Flest af disse - 27,4 procent - fandt sted i månederne september til november, mens færrest - 21,6 procent - skete i de kolde vintermåneder fra december til og med februar. Herefter voksede hyppigheden igen i månederne marts til og med maj, 24 procent, for at stige yderligere til 26,6 procent i juni, juli og august.
 
Bilister sænker ikke farten
Årsagerne til en stigende frekvens af trafikulykker med biler i efteråret er flere, forklarer chef for trafiksikkerhed hos Vejdirektoratet, Marianne Foldberg Steffensen. Især den ekstra nedbør spiller bilisterne et puds, 
 
- Efteråret er udfordrende, fordi det regner, og bilisterne ikke er lige så gode til at sænke farten, som de er om vinteren, når der kommer sne og frost på vejene. Bremselængden bliver længere på grund af våd asfalt, samtidig med at sigtbarheden sænkes. 
 
- Cyklister og fodgængere skal huske lys og reflekser. Så bliver det lettere for bilister at se dem, siger hun.
 
Tjek bilen og især dækkenes tilstand
Bilens tilstand spiller også en vigtig rolle i trafiksikkerheden. Ifølge en tidligere opgørelse fra Havarikommission for Vejtrafikulykker er fejl på køretøjet en medvirkende årsag til hver femte trafikulykke. Det kan f.eks. være, hvis spejlene ikke er justeret korrekt, eller dækkene er slidte og mangler vejgreb, når behovet for netop at stå fast er størst.
 
- Set i det lys er det vigtigt, at man løbende vedligeholder sin bil og sørger for, at den er i stand til at køre sikkert. I og med at vejene er meget våde i efteråret, kan det være et godt tidspunkt at skifte dæk, hvis de i forvejen er slidt tynde. Vi anbefaler minimum 3 mm dækmønster. Er man i tvivl, kan det være en god idé at få undersøgt bilens tilstand og bremser, sige Paul Christensen, kvalitetschef hos Applus Bilsyn.
 
Så tjek i de kommende uger op på bilen og træd lidt mere varsomt på speederen. Bilkørsel er ikke lige ud af landevejen i det våde, mørke efterår.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.