• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
16. januar 2022 - FDM

Se de nye love og regler for 2022

Ved årsskiftet trådte en række nye love og regler i kraft.

Fra årsskiftet træder en række nye love og regler i kraft, som får betydning for bilisterne. Blandt andet stiger fartbøderne med 20 procent fra 2022. Fra årsskiftet træder en række nye love og regler i kraft, som får betydning for bilisterne. Blandt andet stiger fartbøderne med 20 procent fra 2022.

FDM

Fra årsskiftet træder en række nye love og regler i kraft, som berører bilisterne. Blandt andet en ny købelov. Og så stigerne bøderne for at køre for stærkt. FDM har samlet et overblik over de nye love og regler.
 
Nytår plejer at være lig med nye love og regler for bilisterne, og 2022 er ingen undtagelse. Fra 1. januar sker der flere ændringer.
 
Blandt andet træder en ny købelov i kraft. Den reviderede lov indeholder en række ændringer, der stiller bilkøberne bedre på flere områder. Mest konkret forlænges den såkaldte formodningsregel fra seks til tolv måneder. I korte træk betyder det, at hvis der viser sig at være noget galt med bilen, vil man nu de første 12 måneder formode, at fejlen også har været til stede, da man købte bilen, og så skal sælger udbedre den.
 
”At formodningsreglen forlænges, er godt nyt for de flere end 400.000 danskere, der hvert år køber en brugt bil. Uenigheder i forbindelse med køb af brugt bil er nemlig velkendt i FDMs rådgivning. Her vil en længere formodningsregel ikke bare stille forbrugerne bedre, men forhåbentligt også sikre, at bilerne, de køber, er i bedre stand. Når det er sagt, havde FDM dog gerne set, at den nye købelov også havde sikret forbrugerne en længere reklamationsfrist end de to år, politikerne valgte at holde fast i,” siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange. 
 
Fra nytår bliver det også en smule dyrere at træde for hårdt på speederen. Efter flere år uden ændringer stiger fartbøderne nemlig med 20 procent i 2022. Det betyder, at den laveste bødetakst på 1.000 kr. stiger til 1.200 kr. Kører man f.eks. 80 km/t. i en zone, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t., risikerer man nu en bøde på 4.200 kr.   
 
”Det er længe siden, man sidst har justeret bødetaksterne, og det giver kun god mening, at de følger med tiden, også hvis de skal have en præventiv effekt. Men merindtægten fra bøderne bør naturligvis gå til bedre trafiksikkerhed og mere synligt politi på vejene. Hvis det bare handler om at få penge i statskassen, risikerer vi at miste befolkningens opbakning til fartkontrol,” siger Dennis Lange.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.