• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
18. august 2006 - Kia

Koreas ældste producent

Kia er relativt ung i Danmark, men en veteran hjemme

Kia er relativt ung i Danmark, men en veteran på hjemmemarkedet Kia er relativt ung i Danmark, men en veteran på hjemmemarkedet

Kia
Selv om KIA blot har været repræsenteret i Danmark gennem de seneste ti år, så er KIA Motors på ingen måde teenager. Mærket udspringer reelt af Koreas ældste bilfabrikant, der dog - i 1944 - begyndte som cykelfabrikant.

I årene efter Korea-krigen var der selvsagt stramme tider, men i 1961 kommer den første motorcykel på asfalt i Seouls udkant, og året efter ruller den første bil af samlebåndet. Sidstnævnte er et trehjulet vidunder med modelbetegnelsen T2000.

I 1974 - altså 30 år efter firmaet blev stiftet - produceres den første egentlig personbil. Det er en Brisa, som tydeligvis har ladet sig inspirere hos de japanske kolleger i branchen.

I de følgende år koncentrerer KIA sig primært om licensproduktion af Fiat og Peugeots personbiler, men i 1986 - altså for bare 20 år siden - ser bilmodellen KIA Pride dagens lys for første gang. Pride var - i en moderniseret udgave - en af de modeller, som danskerne i 1996 fik mulighed for at investere i.

Koreanernes effektivitet er tydelig. Den første million når man i 1988, men allerede fem år senere runder produktion tre millioner biler.

I dag er der produceret langt over ti millioner biler, og produktionen vil i år komme til at ligge på 1½ million.

I 1998 oplevede Asien den værste økonomiske krise i nyere tid, og det fik konsekvenser for KIA, som fusionerede med Koreas største bilmærke Hyundai. I dag hedder selskabet Hyundai-KIA Motors.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.