• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
26. februar 2008 - Politiken

4x4-salg 85 procent ned

Firehjulstrækkere er politikernes yndlingsprügelknabe

En Landrover er lige så økonomisk som mange andre biler, men politikerne er efter den. En Landrover er lige så økonomisk som mange andre biler, men politikerne er efter den.

Politiken/Bilpriser.dk
Salget af firehjulstrækkere på gule plader er faldet med 85 procent på et år. I januar sidste år blev solgt 1.063 firehjulstrækkere på gule plader – flere af disse biler fås dog også i udgaver, der kun trækker på forhjulene. I januar 2008 løb salget af de samme biltyper op i 174 stk.,  skriver Politiken, der har tallene fra  De Danske Bilimportører.

»Produktet eksisterer ikke længere. Med de nye afgifter føler jeg, at de er totalt uinteressante«, siger bilsalgsdirektør Bjarne Jakobsen fra leasingselskabet ALD Automotive til avisen.

Salget af firehjulstrækkere på hvide plader er også faldet, selv om udvalget er blevet større. De nye afgifter ændrede ikke meget på priserne for firehjulstrækkere på hvide plader. I januar
2007 var salgstallet 541, i januar i år blev det til 501 stk. Den kraftige afkøling af interessen for firehjulstrækkere på gule plader, der også skyldes Skats jagt på snydere, betyder, at der kan gøres nogle deciderede kanonkøb blandt de brugte eksemplarer. Med en smule held kan der skæres 100.000 kroner af en allerede gunstig pris på en brugt firehjulstrækker, som ikke er ret gammel.

Fra leasingselskabet ALD Automotive leverer følgende eksempel: En Suzuki Grand Vitara fra 2005 på gule plader blev sat til salg i juni sidste år til 177.900 kroner (plus moms). Ingen bed på, og bilen har derfor stået og visnet på firmaets p-plads indtil for et par dage siden, hvor en ny ejer kunne køre den hjem for 79.999 kroner. Formentlig i meget højt humør.

Fra bilbranchen lanceres forskellige teorier som årsag til det faldende salg. Bilimportørernes direktør, Bent Mikkelsen, siger således i en pressemeddelelse:

»En del bilkøbere er usikre på reglerne for privates kørsel i biler på gule plader. Mange tror
fejlagtigt, at private ikke må køre i biler på gule plader«.
Det må de dog gerne – det er bare
blevet dyrere end før, og man skal med et klistermærke fra Skat vise, at man må køre privat i den, hvis man må. Nogle forhandlere peger på, at det bare er en modetrend, der er slut.

Opbremsningen gælder på ingen måde resten af Europa eller verden. Bilfabrikker som VW, Audi, Mercedes, Renault, Peugeot og Citroën og Volvo sprøjter nye firehjulstrækkere i mellemklassen ud. som også www.bilpriser.dk løbende har kunnet berette.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.