• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. november 2005 - Analyse - Bilpriser.dk

Firmabilen skal købes nu

Tusindvis af kroner sparet ved firmabilskøb før nytår

Der er tusindvis af kroner i besparelse på skattebilletten hvis firmabilen købes i december. Der er tusindvis af kroner i besparelse på skattebilletten hvis firmabilen købes i december.

Analyse, Jeppe Lykke Hansen, Bilpriser.dk
For de fleste folk fremstår firmabilen som et fedt frynsegode, men de færreste tænker på, at den er dyr i skat. De hurtige kan dog spare penge ved at købe firmabilen i december. Købes firmabilen først efter nytår, løber ekstraregningen op i mange tusinde kroners ekstra skat.

Bilpriser.dk har beregnet, at for en typisk firmabilsmodtager kan besparelsen løbe op i over 10.000 skattefrie kroner, når firmabilen købes i tide og beholdes i tre år.

"Firmabilen skal helst leveres præcist den 1. december, hvad enten den leases eller købes af virksomheden. Det skyldes, at du beskattes af hele måneden, selvom bilen først bliver leveret nytårsaftensdag, og så er det jo bedre at få bilen allerede den første," fortæller markedsanalytiker Niels Grøftehauge fra Bilpriser.dk.

Skatten tæller kalenderår
Hemmeligheden bag besparelsen er, at firmabilsskatten følger kalenderåret, og at skatten nedsættes i fjerde kalenderår. Hvis firmabilen købes i december, er det første kalenderår overstået på bare en måned, hvorefter der er 11 måneder med lav skattetakst til gode til sidst i ejerperioden. Bliver firmabilen købt 1. januar i stedet, bliver det den høje takst gennem alle 36 måneder.

Er firmabilen eksempelvis en Toyota Avensis 2,0 D-4D Terra til 378.984, spares der 11.217 kroner, hvis bilen leveres i december i stedet for januar.

"En typisk firmabilsmodtager kan altså spare mere end 10.000 kroner på skattebilletten i 2008, og det er vel og mærket skattefrit," siger Niels Grøftehauge.

En joker i firmabilsspillet er leveringstiden. Bilen skal leveres i december, eller er der ingen pardon. Leveres bilen først i januar, selvom den er købt i december, er det fuld takst gennem alle 36 måneder.

Dyrt at tøve
"Det er dyrt at tøve med firmabilskøbet. Der er til gengæld mange penge at spare for de hurtige," slutter Niels Grøftehauge.

Skatten på firmabilen beregnes ved, at der lægges 1/4 af bilens nypris til medarbejderens indkomst i de første tre kalenderår, hvorefter tillægget nedsættes til 1/4 af 3/4 af bilens nypris i fjerde kalenderår.

Beskatningsmæssigt kan en firmabil aldrig komme under en nypris på 160.000 kroner. Det betyder, at selvom du kun får en Kia Picanto 1,0 LX til 104.999 kroner som firmabil, vil du altså skulle betale det samme i skat, som havde bilen kostet 160.000 kroner. Denne bundgrænse forsvinder ikke i fjerde kalenderår, så besparelsen ved et juleindkøb af firmabilen, forsvinder gradvist fra biler med en nypris 213.334 kroner til ingenting ved biler til 160.000 og nedefter. Firmabiler til 160.000 eller derunder beskattes dermed med fuld takst gennem alle 36 måneder.

Download baggrundsmateriale:
Firmabil inden nytår - stort skema (pdf)
Firmabil inden nytår - konklusion (pdf)

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.