• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
25. september 2007 - FDM

Ingen stjerner til FDM

FDM er forbeholden over for nyt stjernesystem

FDM frygter at brugtvognskøbere kan blive forvirret af DAF's nye stjernesystem. FDM frygter at brugtvognskøbere kan blive forvirret af DAF's nye stjernesystem.

FDM
Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF) har netop lanceret et nyt stjernesystem på brugte biler. Men bilisternes organisation FDM er bange for, at ordningen kan forvirre bilisterne og kritiserer, at ordningen ikke er branchedækkende.

FDM er bekymret for, at det nye stjernesystem kan skabe endnu mere forvirring af begreber som reklamationsret og garanti blandt forbrugerne. I forvejen er det netop disse to begreber, som både forbrugeren og forhandlerne har sværest ved at adskille og forstå.

"Vi ser meget gerne, at bilisterne bliver bedre stillet, når de køber bil. Vi er dog skeptiske over for DAF's nye koncept. Vi frygter, at nogle forhandlere i praksis vil kunne bruge garantien som en ansvarsfraskrivelse i forhold til købelovens beskyttelse," siger Per Alkestrup, juridisk chef i FDMs rådgivning.

En af de problemstillinger FDM peger på er, at DAF skriver i deres materiale, at nogle biler vil sælges med garanti, men at der kan opkræves selvrisiko. Problemet er, at det er op til den enkelte forhandler selv at beslutte, om der skal være en selvrisiko. Det mener FDM kan give anledning til mange problemer og kan udhule ideen med at give garanti. Samtidig frygter FDM, at nogle forhandlere vil opkræve selvrisiko på nogle ting, som i forvejen er omfattet af købelovens to års reklamationsret, og som forbrugeren derfor ikke burde betale for.

Desuden kritiserer FDM, at DAF i deres materiale fremhæver at nogle biler vil have tilstandsrapport/brugtbilsattest, når det i sidste ende lægges op til at forbrugeren kommer til at betale for at få lavet en sådan undersøgelse.

FDM er enige i, at det er et problem, at nogle forhandlere gang på gang overtræder købeloven, men da DAF's nye koncept ikke omhandler hele branchen, men kun DAF's 400 medlemsvirksomheder, tvivler FDM på, at det nye koncept vil få betydning for de forhandlere, der i forvejen overtræder købeloven.

"Mange af de sager, som vi har i vores rådgivning, tager udgangspunkt i, at sælgerens og køberens forventninger til den brugte bil ikke er de samme. Vi kan håbe på, at den nye stjerneordning kan bidrage til en bedre forventningsafstemning. Men dybest set mener vi, at forhandlerne i forvejen har en forpligtelse til at oplyse om, hvilken stand bilen er i," siger Per Alkestrup.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.