• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
19. november 2009 - Forsikring og Pension

Dyrt at snyde forsikringen

Unge, der forsikrer bilen i forældrenes navn, får ikke fuld erstatning ved uheld.

Har man snydt med forsikringspræmien, bliver erstatningen meget lav. Har man snydt med forsikringspræmien, bliver erstatningen meget lav.

Forsikring og Pension
Dyrt at snyde
Du er ung, kørekortet er lige kommet i hus, og bilen står klar i indkørslen. Det kan virke fristende at forsikre den i forældrenes navn for at spare penge. Men hvis skaden sker, kan det blive en meget dyr fornøjelse, viser en ny kendelse fra Ankenævnet for Forsikring.

Når uheldet er ude, koster det dyrt at have snydt
Når man står med sit nytrykte kørekort i hånden, kan det virke som let tjente penge at forsikre sin bil i forældrenes navn. Men hvis uheldet er ude, og bilen bliver stjålet eller ødelagt, er der ikke meget tilbage at smile af, viser ny kendelse fra Ankenævnet for Forsikring.
I den netop afsluttede ankenævnssag, havde en ung mand forsikret sin bil i sin fars navn. Den fidus opdagede selskabet, da bilen senere blev stjålet. Derfor fik han barberet mere end to tredjedele af den erstatning, han ville have fået, hvis hans eget navn havde stået på forsikringsaftalen.

Man risikerer dom for bedrageri

Der er flere gode grunde til at have rent mel i posen, når man køber en bilforsikring. Man risikerer ikke alene en minimal erstatning, hvis skaden sker, og bilen er forsikret i en andens navn; man kan også ende i retten.
"Det er bedrageri at forsikre sin bil i en andens navn, så man risikerer at blive politianmeldt. I nogle tilfælde vælger selskaberne at udbetale en lille såkaldt pro rata erstatning og afslutte sagen. I så fald er man sluppet billigt", siger chefkonsulent i Forsikringsoplysningen, Christian Skødt.

Ung mand fortalte åbenhjertigt om snyderiet
I sagen fra ankenævnet, hvor den unge mand havde forsikret sin bil i sin fars navn, fortalte han selv åbenhjertigt forsikringsselskabet om snyderiet. Han havde såmænd også gjort det med sin gamle bil, fordi det var så meget billigere, forklarede han. Samtalen blev optaget på bånd.

Lille eller ingen erstatning
Hvis man snyder med navnet på bilforsikringen, har forsikringsselskaberne en fast måde for, hvordan de regner erstatningen ud. Hvis man da får erstatning. Her ser de på, hvad man har betalt for forsikringen i forhold til, hvad man reelt skulle have betalt. Det kaldes en pro rata erstatning.
Hvis man tager et eksempel, hvor erstatningen for den smadrede eller stjålne bil burde være 50.000 kr., og hvor der kun er betalt 2.000 kr. i forsikringspræmie, selv om forsikringspræmien burde have været 6.000 kr., så udregnes pro rata-erstatningen således:
50.000 (erstatningssum) gange 2.000 kr. (betalt pris på forsikringen) divideret med 6.000 kr. (reel pris på forsikringen) = 16.666 kr.
Med andre ord: Den unge bilist i eksemplet herover ville have fået 50.000 kr. i erstatning, hvis han eller hun havde betalt den rigtige præmie. Men da vedkommende har snydt, bliver erstatningen kun 16.666 kr.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.