• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
22. december 2009 - FDM / ADAC

Continental er bedst til sne

ADAC og FDM's vinterdæktest afslører store forskelle.

Continental TS 830 er bedst i Golf-klassen. Continental TS 830 er bedst i Golf-klassen.

FDM
Nogle dæk er farlige
I samarbejde med tyske ADAC har FDM's blad Motor i vinteren 2009s dæktest testet 34 dæk i størrelserne 185/60 R14  og 205/55 R16. De 34 dæk i årets store vinterdyst er testet i alle tænkelige situationer for at få kortlagt plusser og minusser. Det handler om at kunne stå fast i kritiske situationer og om gode lave bremseværdier på tør vej, våd vej og på sne og is. De bedste dæk kan det hele, mens midterfeltet som regel har en disciplin eller to, hvor dækket falder igennem. Og så er der de ukendte lavprisdæk, som faktisk kan være så ringe, at de på ingen måde egner sig til kørsel om vinteren, selv om de sælges som vinterdæk til ofte meget lave priser.Vi har testet dæk i to størrelser – en til de mindre biler som f.eks. Fiat Punto, Peugeot 306 og VW Polo – og en til de biler, vi normalt betegner som Golf-klassen.

Continental TS 830 vinder i Golf-klassen

I Golf-klassen er det det nye TS 830-dæk fra Continental, der løber af med sejren som bedste dæk. Det er specielt udviklet til biler med de elektroniske hjælpesystemer ABS og ESC, og netop i denne størrelse er det lige et hak bedre end Goodyear UltraGrip 7+, der ellers vandt sidste års test. I den anden ende af skalaen finder vi et par relativt ukendte dækmærker. Og lad det endelig blive ved det, for de er direkte farlige!

Nogle asiatiske billigmærker dur ikke som vinterdæk
Problemet er, at nogle af de asiatiske dæk, man kan købe både i butikker og på internettet, ikke er det, de giver sig ud for at være. Man monterer altså noget, man tror er vinterdæk, men som har yderst ringe egenskaber på sne og is. Det er en potentielt livsfarlig falsk tryghed. Og der er flere af disse falske vinterdæk på markedet end dem, der er med i denne test.

Vredestein Snowtrac 3 bedst i den lille klasse
I den lille dækstørrelse er det igen i år Vredestein Snowtrac 3, der vinder. Anden- og tredjepladsen tilfalder Fulda Montero 3 og Continental WinterContact TS 800, mens hele syv dæk får en karakter, der gør dem uegnede for sikkerhedsbevidste danskere. Testen er gennemført i foråret i sne- og isdækkede Alper, og alle de dæk, der på det tidspunkt var så nye, at de ikke var i handlen, er efterfølgende blevet testet, og den test klarede de alle.

Forskelle på tværs af dækstørrelser
I PDF'en, som man kan downloade på nedenstående adresse, kan man få et hurtigt overblik over de enkelte dæks styrker og svagheder. Bemærk, at de enkelte discipliner er vægtet forskelligt, hvilket man kan se i det endelige resultat. Der kan sagtens være forskelle i resultaterne i forhold til tidligere års dæktest. Det skyldes, at der er forskelle mellem forskellige dækstørrelser. Man kan som udgangspunkt ikke overføre denne tests resultater til andre dækstørrelser. En tommelfingerregel siger dog, at resultatet kan være retningsvisende for de størrelser, der ligger lige op ad den testede størrelse, men husk, at det kun kan bruges som en indikation. Brug testens resultater til at finde de dæk, der passer bedst til dine ønsker og behov.

Se FDMs vinterdæktest 2009 her:
www.fdm.dk/biler/daek/daektest/daektest-vinter-2009


BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.