• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
6. januar 2009 - SKAT

Bøder for farvet diesel

Misbruget af farvet diesel er faldet fra 50 til 20 procent

Nu falder der bøder for at hælde billig, farvet diesel på privatbilen. Nu falder der bøder for at hælde billig, farvet diesel på privatbilen.

SKAT / Bilpriser.dk
Oplysningskampagne mod misbrug af farvet diesel har virket
En oplysningskampagne efterfulgt af en kontrolaktion i landbruget og fiskeriet mod misbrug af farvet dieselolie har virket efter hensigten, oplyser SKAT.
Inden informations- og vejledningskampagnen blev iværksat var misbruget meget stort. Cirka 50 procent af de gennemførte kontroller afslørede et misbrug, hvor den farvede diesel var anvendt i egne personbiler. Det gjaldt både for landmanden og i flere tilfælde også ansatte. Efter kampagnen var tallet faldet til 20 procent.

Omtale og snak mellem landmænd virker
Informations- og vejledningsinitiativerne samt de efterfølgende kontroller har givet anledning til massiv omtale i pressen, både i de landsdækkende som lokale medier. Denne omtale og 'snakken' landmændene imellem har haft et meget positivt resultat.
"Misbruget på landsplan ligger nu på ca. 20 procent, hvilket må siges at gå i den rigtige retning", oplyser afdelingsleder Lars Klamer, Punktafgiftscenter København.
"Det er klart, at misbruget skal endnu længere ned. De første sager, fra slutningen af 2007, er netop afgjort ved byretten i Rønne. Seks landmænd fik bødeforlæg på 5.000 kr. hver. Fire betalte uden at gå i retten, to overvejer stadig. Overholdes reglerne ikke, kan man altså se frem til bøder på 5.000 kr. i førstegangstilfælde. Ved gentagelser kan man risikere at miste fradraget af afgiften, så jeg regner med, at bøderne, der nu udskrives vil have sin effekt", fortsætter han.

Stadig meget misbrug i Sønderjylland og på Fyn
"Da vi startede kampagnen lå misbruget i vores område på over 50 procent, mens den netop afsluttede aktion viste et misbrug på 33 procent. Det er stadig alt for højt - men dog lavere end sidst. Vi vil følge op med kontroller i 2009, siger afdelingsleder Esben Skovgaard Jensen, Punktafgiftscenter Sydjylland-Fyn

Afdelingsleder Knud B. Nielsen, Punktafgiftscenter Midtjylland udtaler:
"I Midtjylland kan vi spore et væsentligt lavere misbrug end ved sidste aktion, men vi vil stadig have fokus på området i 2009."

Kontrol med ulovlig anvendelse af farvet dieselolie også vil være et kontrolemne for Punktafgiftscentrene i 2009.

Fakta:
Farvet diesel må kun anvendes erhvervsmæssigt
Farvet diesel må blandt andet anvendes til drift af landbrugsmaskiner som for eksempel traktorer og mejetærskere, men ikke i indregistrerede motorkøretøjer som biler, varevogne og lastbiler.
SKATs information og vejledningen har især været rettet mod erhvervenes fagtidsskrifter. Kampagnen har efterfølgende været fulgt op af kontroller indenfor landbruget og fiskeriet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.